Logo

Voer op vakantie

Blog voer op vakantie
Hoe doe je het met het voer van jouw hond als je op vakantie gaat? Neem je het mee of gebruik je iets anders? Je leest alles in ons blog!

De zomer is weer begonnen! Ook de vakantie staat weer voor de deur en we gaan er weer massaal op uit, en natuurlijk mag trouwe Bella, Moos of Buddy ook mee. Maar help! Hoe zorgen we voor het voer?

Vakantie is een heerlijke tijd, maar het kan even wennen zijn voor jouw hond. Een nieuwe locatie na een (soms lange) reis, een ander dagritme en tal van activiteiten. Daarom is het belangrijk om niet nóg iets nieuws toe te voegen, namelijk nieuw voer. Vakantie is leuk, maar kan stiekem ook best stressvol zijn voor een hond. Om dan iets nieuws te gaan voeren is niet handig, het lichaam kan gemakkelijk van slag raken als alles eventjes teveel wordt.

Krijgt jouw hond normaal gesproken brokken? Dan is de oplossing simpel. Brokken zijn makkelijk mee te nemen op vakantie. Zorg dat je genoeg bij je hebt, zodat je ook als je iets extra nodig zou hebben je voldoende mee hebt.

Als je gebruik maakt van KVV (kant- en klaar vers vlees, een rauwe vleesmaaltijd) of een kookvoeding (zelfgemaakt of kant-en-klaar gekocht gekookt vlees) kan het soms iets uitdagender zijn. Afhankelijk van de vakantieplannen lukt het soms om gewoon het vlees mee te nemen. Je stopt alles bij elkaar in een koelbox en dan blijft het best wel even koud. Normaal gesproken kun je zo probleemloos binnen Nederland (en vlak over de grens) diepvriesvoer meenemen. Des te meer je meeneemt, des te beter het koud blijft. Bij aankomst leg je dan direct het vlees in de vriezer.

Maar wat als er geen vriezer is? Of je zo ver gaat reizen dat meenemen geen optie is? Dan zul je iets anders moeten bedenken. Met een beetje geluk kun je het voer wat jouw hond krijgt in de buurt van het vakantieadres kopen. Zeker wanneer je binnen Nederland blijft kun je vaak wel ergens in de buurt hetzelfde voer kopen. Zoek van te voren op of het ergens verkocht wordt (veel merken hebben een lijst met verkooppunten op de website) & vraag bij het verkooppunt vast even na of de specifieke variant(en) die je gebruikt altijd op voorraad is, of dat je wellicht vast een bestelling kunt doorgeven. Op die manier kom je niet zonder te zitten! Ga je de grens over? Niet alle merken zijn over de grens verkrijgbaar, dus controleer dan goed of jouw voer verkrijgbaar is.

Is jouw voer niet verkrijgbaar? Dan kun je soms uitwijken naar een kvv/kookvoeding die er qua samenstelling op lijkt. Als je normaal gesproken al veel afwisselt is het meestal niet zo’n probleem om een vergelijkbaar merk kvv te gebruiken. Maar hou er rekening mee: op een nieuwe voeding kan altijd onverwacht gereageerd worden. Probeer als het kan van te voren de nieuwe voeding thuis al eens uit of neem een back-up (al eerder gegeven brok/blikvoeding) mee!

Soms is het beter om even tijdelijk op een andere voeding over te stappen. Bijvoorbeeld tijdelijk een kwalitatieve brok of een natvoeding. Belangrijk is dat je dit al ruim vóór je op vakantie gaat al eens uitprobeert. Als de nieuwe voeding niet goed valt heb je dan nog tijd om iets anders te zoeken. Als je de voeding vervolgens tot je op vakantie gaat met regelmaat eens blijft geven, blijft het lichaam er een beetje aan gewend. Dan is het op vakantie niet ineens weer helemaal nieuw. Houd er rekening mee dat bij het overstappen naar een nieuwe voeding een paar dagen lichte maagdarmklachten zoals diarree voor kunnen komen. Test voor je gaat ook al eens uit hoe het gaat als je bijvoorbeeld een week lang enkel die voeding geeft, net zoals het op vakantie zou gaan. Dan kun je goed zien hoe het op de voeding gaat.

Een kwalitatieve brok kan een goede keuze zijn, maar je kunt ook eens kijken naar een goede blikvoeding of houdbare worst. Dit zijn voedingen die wat samenstelling betreft het meest op een kvv of kookvoeding lijken (veel vlees, hoger vochtgehalte, lager koolhydraatgehalte). Doordat deze vleesvoedingen (sterker) verhit zijn kun je ze buiten de koelkast of vriezer bewaren (geopend nog enkele dagen in de koelkast). Wat de beste optie is (een brok of houdbare vleesvoeding, en welk merk) kan verschillen per hond. Probeer vooral van te voren wat dingen uit om te ontdekken waar jouw hond het goed op doet én wat je praktisch mee kunt nemen. Ga je bijvoorbeeld met de caravan, tent of camper en blijf je een tijdje weg? Dan is een brokvoeding vaak praktischer mee te nemen i.v.m. het volume van houdbare vleesvoedingen.

☀️In het kort dus:☀️

  • Niet ineens iets anders voeren als je op vakantie bent
  • Kun je de normale voeding meenemen? Dan is dat de beste optie!
  • Als meenemen niet lukt, kun je kijken of de voeding in de buurt van het vakantieadres verkrijgbaar is
  • Als dat niet kan, zul je tijdelijk moeten overstappen. Doe dat niet pas op vakantie! Maar probeer het nieuwe voer vooraf al eens uit zodat je zeker weet dat jouw hond er goed op reageert én zodat het lichaam er al een beetje aan kan wennen.

Gebruik deze informatie ook als jouw hond naar een pension gaat! Sommige pensions hebben standaard voer staan, zodat je zelf geen voer hoeft mee te geven. Maak hier alsjeblieft géén gebruik van, maar geef het normale voer van jouw hond mee. Gebruik je KVV en staat het pension niet open voor het voeren hiervan? Overweeg dan een ander pension te zoeken of stap tijdelijk over op een kwalitatieve brok die past bij jouw hond (de brokken die bij een pension standaard gebruikt worden zijn meestal van matige kwaliteit (om de kosten te drukken) & passen mogelijk niet bij de individuele behoeftes van jouw hond). Laat jouw hond dan ook al vooraf aan de nieuwe (tijdelijke) brokken wennen!

Daarnaast maken veel eigenaren gebruik van functionele toevoegingen om de maaltijd te verrijken. Dat wil zeggen dat er meestal groente, een beetje fruit en andere gezonde extraatjes zoals ei, schaal- en schelpdieren, bottenbouillon, gezonde vetzuren etc. in kleine hoeveelheden aan de maaltijd worden toegevoegd. Op vakantie kan dat best lastig zijn, maar maak het jezelf vooral niet te moeilijk! Groente kun je gemakkelijk geven door (indien het geschikt is) een deel van jouw eigen groente te geven. Als dat niet kan kun je eens kijken in het babyvoeding schap in de supermarkt. Hier zijn groentehapjes te vinden zonder toevoegingen, ideaal dus! Bijvoorbeeld de Olvarit wortel, pompoen-rijst of bloemkool hapjes zijn geschikt. Controleer als je iets anders uitzoekt altijd goed de ingrediëntenlijst op ongewenste ingrediënten en toevoegingen.
Daarnaast kun je natuurlijk een beetje van je eigen (geschikt) fruit geven en eens een cupje (geiten)yoghurt, cottage cheese of een blikje sardientjes (op waterbasis zonder toevoegingen) in de supermarkt kopen of eens een eitje koken.

Weet je niet hoe je de vakantie het beste aan kunt pakken of welke (tijdelijke) voeding geschikt zou zijn voor jouw hond? Laat je dan begeleiden door een professional. Je kunt bij ons terecht voor voedingsadvies op maat.

Fijne vakantie!☀️

Zoë

Zoë

Gediplomeerd voedingsdeskundige & orthomoleculair therapeut voor honden

Delen:

© Honden Voedingsdeskundige Limburg. Het verspreiden van (delen van) dit artikel zonder toestemming of bronvermelding is niet toegestaan. Delen mag uiteraard wel door het verspreiden van de link naar het artikel op onze website.