Logo

Varkensvlees voor de hond

Blog varkensvlees
Varkensvlees is een hot item in de hondenwereld. Want varkensvlees, daar kunnen honden toch dodelijk ziek van worden? En het kan parasieten bevatten?

Een heerlijk gedroogd varkensoor, een geliefde snack voor vele honden. Maar tegelijkertijd horen we vaak dat varkensvlees voor honden uit den boze is. Mag een hond varkensvlees eten? En waarom wel of juist niet? Je leest alles over varkensvlees in ons blog!

Gek genoeg zien we toch dat er snacks gemaakt van varken worden verkocht. Of brokken met varkensvlees (vaak verstopt onder de term ‘vlees en dierlijke bijproducten’, omdat mensen een negatief gevoel hebben bij varkensvlees). En we zien ook nog wel eens blikjes met natvoer gemaakt van varken of wild zwijn. Maar vers (rauw) vlees gemaakt van varken, dat zien we dan weer nooit…

Laten we eens kijken naar de redenen hiervan:

Ziekte  van Aujeszky
De ziekte van Aujeszky is een virus dat o.a. bij varkens voorkomt. De symptomen hiervan lijken een beetje op rabiës (hondsdolheid), vandaar dat het ook wel eens pseudorabiës genoemd wordt. Voor mensen is dit virus onschadelijk. Voor andere dieren, waaronder honden en katten, is dit virus dodelijk zonder kans op genezing. Het verloop gaat snel, de dieren sterven meestal binnen 1 tot 2 dagen. Heftig dus, en zeker iets om mee uit te kijken. Het goede nieuws is dat Nederland officieel Aujeszky vrij is verklaard sinds 2009. De ziekte wordt streng in de gaten gehouden en er geld een meldplicht. Met strikte maatregelen wordt een nieuwe uitbraak voorkomen. Niet alle landen in Europa zijn Aujeszky-vrij. En soms is het vee vrij van deze ziekte, maar komt het wel nog voor bij wilde zwijnen, zoals in Duitsland.
Door verhitting kan het virus onschadelijk gemaakt worden. Verhitte producten (zoals brok-, blik- of kookvoedingen) met varkensvlees kunnen dus zonder problemen gegeven worden. Daarnaast kan varkensvlees uit Nederland in principe geen Aujeszky bevatten. Echter, niet altijd is de herkomst van het vlees bekend. In verband met het dodelijke verloop van de ziekte raden we dus aan het zekere voor het onzekere te geven en dus geen rauw varkensvlees te gebruiken. Hoewel het in andere landen, zoals o.a. in het Verenigd Koninkrijk en Australië, wel gewoon rauw gebruikt wordt, kun je door varkensvlees enkel verhit te voeren dit risico uitsluiten.

Parasieten
Er wordt vaker gewaarschuwd voor varkensvlees omdat dit parasieten zou kunnen bevatten, zoals (rond)wormen. In Nederland is het risico hierop klein, door de manier waarop ons vee wordt gehouden en omdat het vlees op parasieten wordt gecontroleerd. Daarnaast kun je de meeste parasieten onschadelijk maken door het gedurende langere tijd in te vriezen of voldoende te verhitten. En we hadden zojuist al gezien dat verhitten toch al aangeraden wordt. Geen probleem dus!

Vet
Varkensvlees bevat veel vet. En daarom zou het ongeschikt zijn voor honden. Door teveel vet worden honden te dik en daarnaast kan te veel vet problemen in het spijsverteringsstelsel veroorzaken (het plots eten van veel vet is een veelvoorkomende oorzaak voor bijvoorbeeld pancreatitis). Maar is varken wel echt zo vet? Dat hangt heel sterk af van de gebruikte delen van het varken. Niet alle delen zijn vet. Er zijn delen die zelfs zeer mager zijn! Of het vet een probleem is hangt dus af van de gebruikte delen van het varken. Op commercieel aangeboden hondenvoedingen (zoals brokken of blik- of kookvoer) staat daarnaast verplicht het vetgehalte van de voeding vermeld. Je kunt dus altijd controleren of het een ‘vette’ voeding is. Daarnaast is vet ook niet persé slecht. Het gewenste vetgehalte hangt af van de hond (o.a. de activiteit, levensfase en spijsvertering).

Voordelen varkensvlees

We hebben nu de mogelijke problemen van varkensvlees bekeken, maar wist je dat er ook voordelen zijn aan het gebruiken van varkensvlees? Zo is varkensvlees rijk aan vitamine B1, B6 en B12 en het mineraal zink. B1 is een vitamine die hoofdzakelijk in plantaardige ingrediënten voorkomt. Wat vlees betreft zit het vooral in varkensvlees. Geef je dus hoofdzakelijk vlees als voer, zonder (of met weinig) plantaardige ingrediënten, dan is de kans op een tekort aanwezig. Door af te wisselen met varkensvlees kun je dit risico verkleinen. Zink is een mineraal dat nog wel eens tekort komt bij honden. Dus het is ook gunstig dat dit mineraal er in zit!
Varkensvlees is dus een gezonde vleessoort voor de hond, zeker wanneer er goede, magere delen gebruikt worden. Natuurlijk hebben andere vleessoorten weer andere voordelen, dus afwisseling raden we indien mogelijk altijd aan. Maar er is dus géén reden om varkensvlees uit het dieet van jouw hond te verbannen!

Conclusie

Varkensvlees is dus een gezonde vleessoort voor een hond. Echter, er zijn een paar dingen waar we rekening mee moeten houden. Varkensvlees gebruik je alleen verhit, om alle risico’s met betrekking tot Aujeszky uit te sluiten. Daarnaast kies je bij voorkeur voor de magere (tot eventueel gemiddeld vette) delen, en niet de vetste stukken zoals bijvoorbeeld bacon. Er zijn goede, commerciële voedingen op de markt die varkensvlees gebruiken, zoals bijvoorbeeld de gekookte voedingen van o.a. Pure Instinct, Butternut Box of DogChef, of goede blikvoedingen zoals bijvoorbeeld Nature Dog Food.
Varken is een mooi vleessoort rijk aan diverse B-vitamines, zink en gezonde eiwitten. Voor ons dus géén reden om dit vlees te verbannen!

Zoë

Zoë

Gediplomeerd voedingsdeskundige & orthomoleculair therapeut voor honden

Delen:

© Honden Voedingsdeskundige Limburg. Het verspreiden van (delen van) dit artikel zonder toestemming of bronvermelding is niet toegestaan. Delen mag uiteraard wel door het verspreiden van de link naar het artikel op onze website.