We zien het steeds vaker voorbij komen: Supplementen verpakt in een snoepje voor honden!
Ideaal toch? Je geeft gewoon een snoepje en ondersteund hiermee de gezondheid van jouw hond. Simpel, lekker en gezond.
Omdat dit een snel opende markt is en steeds meer hondeneigenaren deze producten (willen) gebruiken, vind ik het hoog tijd hier eens extra aandacht aan te besteden.
Supplementen in snoepvorm
Tegenwoordig worden er regelmatig supplementen aan honden gegeven. Bij gezonde honden, om ze zo te voorzien van extra gezonde stofjes (zoals bijvoorbeeld omega3 supplementen of probiotica) maar ook bij dieren met gezondheidsproblemen, om op deze manier de klacht extra te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld eens aan glucosamine supplementen bij honden met gewrichtsproblemen, probiotica bij spijsverteringsproblemen of tal van verschillende stofjes (zoals bijvoorbeeld valeriaan of groene thee extract) bij honden die veel stress of angst ervaren.
Een van de uitdagingen bij dieren is het binnenkrijgen van het supplement. Als mens slikken we gewoon een tablet of capsule, maar honden doen dit niet (altijd) gemakkelijk. Waar de ene hond te foppen is door de tablet tussen de brokken of het vlees te stoppen (of een poedervorm hier overheen te strooien), eten andere honden hier gewoon omheen. Om deze reden worden er verschillende trucjes toegepast; het supplement verpakken in iets heel lekkers (zoals gehakt, fruit of een ‘easy pill’), supplementen vergruizen tot poeders en door het vlees roeren of de tabletten ver in de mond leggen en de bek dichthouden, waardoor de tablet zal worden doorgeslikt.
Fabrikanten van supplementen hebben deze struggles gezien en spelen hier mooi op in; de werkzame stoffen van supplementen worden niet tot tablet of capsule verwerkt, maar tot een snoepje! De hond eet het graag en het baasje wordt hiermee bespaard van alle extra moeite.
Goed idee of niet?
Is het een goed idee om deze producten te gebruiken?
In dit artikel ga ik niet in op individuele merken. Van merk tot merk (en product tot product) kan er uiteraard verschil in kwaliteit zijn. Er zijn goede merken verkrijgbaar, maar helaas ook minder goede merken verkrijgbaar. Bij een aantal van dit soort merken zien we echter bepaalde overeenkomsten; daar gaan we bij dit artikel op in. Bekijk per merk altijd zelf of hetgeen dat benoemd wordt in dit artikel ook op dit merk van toepassing is.
Bij supplement snoepjes heb ik enkele bedenkingen, maar zie ik ook voordelen. Hier ga ik in dit artikel (algemeen) op in.
Pro’s
- Gebruiksgemak: Dit soort producten zijn gemakkelijker in gebruik dan tabletten of capsules
- Smakelijkheid: De hond kan het eten van het supplement als beloning ervaren
- Minder stress: bij sommige honden kan het geven van reguliere supplementen als stressvol worden ervaren; met name bij honden die het niet uit de voerbak (of omwikkeld met wat lekkers) eten én die het niet goed toelaten om een tablet ‘in de keel te stoppen’. Het geven van een snoepje is in zo’n geval een stuk minder stressvol.
- Verkrijgbaarheid: dit soort producten zijn (zeker online) steeds ruimer verkrijgbaar, van verschillende merken
Con’s:
- Vage samenstelling: Hoewel dit niet bij ieder merk of product een probleem is, blijkt het soms moeilijk om te achterhalen wat de exacte samenstelling is (compleet met alle ingrediënten, dus ook alle ‘opvul ingrediënten’). Dit staat niet altijd duidelijk aangegeven op de website. Daarnaast staan ook de exacte hoeveelheden van de werkzame stoffen niet altijd vermeld; Als deze niet vermeld staan is niet te beoordelen hoe krachtig het supplement is en kun je het supplement niet vergelijken met andere supplementen. Mogelijk is het supplement niet al te hoog gedoseerd, waardoor niet altijd het gewenste resultaat wordt bereikt.
- Onlogische samenstelling voor het doel: Bij dit soort producten zien we regelmatig dat de samenstelling van het product niet goed past bij het doel. Zo zijn er bijvoorbeeld soms supplementen gericht op huid en vacht, waarbij wordt aangegeven dat dit ingezet kan worden bij honden die veel jeuk aan de poten hebben (of soms zelfs specifiek dat honden met allergieën er baad bij kunnen hebben). Jeuk kan (maar hoeft niet altijd) een symptoom zijn van een (voedsel)allergie. Tegelijkertijd zien we dat deze producten vaak kip of rund bevatten. En laat kip- of rundallergieën nou juist bij de meest voorkomende voedselallergieën horen! Niet handig dus…. het product kan dan als er sprake is van een voedselallergie juist de klachten verergeren.
- Onduidelijkheid over wanneer je het supplement niet moet gebruiken. Sommige supplementen worden verkocht als oplossing voor bepaalde problemen. Maar er wordt niet (duidelijk) aangegeven in welke situaties het niet ingezet mag worden. Neem als voorbeeld probiotica, vaak verkocht als oplossing voor spijsverteringsproblemen zoals terugkomende diarree. Maar juist bij bepaalde spijsverteringsproblemen (waarbij het vermoeden bestaat dat de darmwand kapot is of kan zijn), zetten we probiotica niet in. In zo’n geval moeten de darmen éérst herstellen voor het inzetten van een probiotica.
- Kosten: dit soort supplementen zijn over het algemeen duurder dan de ‘normale’ tegenhanger, zeker als je het gehalte werkzame stof meeneemt in de vergelijking.
- Beloftes die niet altijd waargemaakt kunnen worden: bij verschillende van dit soort merken worden er veel beloftes gemaakt; binnen zoveel dagen resultaat, minder reguliere medicatie noodzakelijk (en hiermee kosten besparend) etc. Echter is het nóóit zo simpel dat het geven van een supplement alle problemen oplost! Een goed gekozen, passend supplement kan zéker ingezet worden om klachten te verminderen (of de oorzaak van klachten mee aan te pakken). Echter is het daadwerkelijke resultaat wisselend; soms zien we veel verbetering, soms een beetje. En soms merk je zelfs niets. Geen enkel supplement is de oplossing voor iedere hond! Het kiezen van het juiste supplement in de goede dosering is essentieel voor een goed resultaat.
Daarnaast wordt er bij het gebruik van dit soort producten vaak een belangrijke stap overgeslagen: heeft de specifieke hond waarvoor het product wordt aangeschaft dit product wel nodig? En sluit dit specifieke supplement wel goed aan bij de behoeftes van deze hond?
Bij orthomoleculaire therapie voor honden maken we ook regelmatig gebruik van supplementen. Met een supplement is ook niets mis; we kunnen hiermee heel specifiek bepaalde stoffen inzetten. Echter doen we dit in de orthomoleculaire therapie heel bewust en doordacht. We zoeken bij iedere hond, individueel, uit welk supplement nodig is en kijken dan ook specifiek naar het merk en de dosering die we hierbij gaan inzetten. Hierbij kijken we o.a. naar de dosering in een product, welke vorm van de stof wordt gebruikt (bepaalde vormen van een werkzame stof kunnen heel bruikbaar zijn, terwijl een andere vorm van dezelfde werkzame stof slechts beperkt benut kan worden door het lichaam. Hierdoor kan een product dezelfde dosering hebben als een ander merk, maar wel veel meer of minder effect hebben), de hulpstoffen die in een product verwerkt zitten etc.
Bij een supplementsnoepje worden vaak de indicaties aangegeven waarbij het gebruikt kan worden (zoals jeuk, een slechte vacht, spijsverteringsklachten etc.). Echter kan de oorzaak van dit soort klachten sterk uiteen lopen en hangt de aanpak af van de oorzaak. Het is dus zeker niet zo dat de gebruikte werkzame stof bij iedere hond met dezelfde klacht ingezet moet worden! Of het supplement dus écht past bij de klachten van jouw hond is dus in veel gevallen onzeker.
Conclusie
Een supplementsnoepje kan handig zijn in gebruik, maar je moet rekening houden met de nadelen hiervan. Zo is bijvoorbeeld de samenstelling vaak (te) vaag en is een supplement niet altijd passend bij iedere hond.
Ik adviseer altijd om bij het gebruik van supplementen contact op te nemen met een deskundige, zoals een orthomoleculair therapeut of integraal therapeut voor honden. Dit omdat supplementen géén baad het niet schaad het niet oplossing zijn. Bij een therapeut kan een individueel plan op maat worden opgesteld met passende producten in de juiste dosering zonder verkeerde overige ingrediënten in het supplement.
Bij verkeerd gebruik van supplementen kan het zo zijn dat de klachten verergeren of er nieuwe problemen ontstaan. Het is zeer zeker niet zo dat supplementen geen kwaad kunnen! Wat werkt voor de hond van de buurvrouw hoeft dan dus ook niet persé de oplossing voor jouw hond te zijn, per hond kan bijvoorbeeld de oorzaak van het probleem, de leefomstandigheden, gezondheidsproblemen en de tolerantie voor ingrediënten verschillen!
De samenstellingen van dit soort supplementen verschillen per merk. Het ene merk is mogelijk minder geschikt, waar een ander merk misschien wel passend kan zijn. Supplementsnoepjes hoeven daarom helemaal niet verkeerd te zijn, maar bekijk hierbij wel goed de samenstellingen en stem af met een professional of het supplement past voor jouw hond. Door supplementen juist en doordacht te gebruiken kunnen ze worden ingezet voor een optimaal resultaat en betaal je niet flink voor een niet passend/werkend supplement.
Ik wil benadrukken dat ik niet tegen supplementen (al dan niet in snoepvorm) voor honden ben. Dit artikel is dan ook niet bedoeld om producenten of merken van supplementen voor honden onderuit te halen. Bij correct gebruik kan een supplement de gezondheid van een dier ondersteunen. Dit artikel is enkel bedoeld om te laten zien waar rekening mee gehouden kan worden bij de aanschaf van een supplement en/of waar hier hulp voor kan worden gevonden.
Hulp nodig met de gezondheid van jouw hond? Met een orthomoleculair traject ontvang je een voedingsplan (+suppletieadvies) op maat en gedurende de gekozen periode begeleiding. Hierbij bekijken we grondig de situatie van jouw hond. Heeft jouw hond geen gezondheidsproblemen? Bekijk dan het preventieve consult.