Logo

Hoe vaak moet een hond eten?

BLOG aantal maaltijden
De ene hond krijgt één maaltijd per dag, terwijl de andere misschien wel 4 maaltijden krijgt. Hoe vaak moet een hond nou eigenlijk eten op een dag?

Van nature

Als we kijken naar de natuurlijke leefomstandigheden van de wolf (de voorouder van de hond), zien we dat wolven echte bulketers zijn. Oftewel, ze eten in één keer een flinke maaltijd en gaan vervolgens rustig uitbuiken. Wolven eten geen 4 maaltijden op een dag, ze zijn afhankelijk van wanneer er een prooi wordt gevangen.

Onze honden zijn geen wolven meer. Omdat honden al duizenden jaren met ons mensen samenleven hebben er veranderingen plaatsgevonden in en aan het lichaam. Een groot verschil is bijvoorbeeld het uiterlijk, want zeg nou eens zelf, teckels, shih-tzu’s en bulldogen lijken totaal niet meer op hun voorouder. De spijsvertering van de huidige hond is voor een heel groot deel echter nog steeds hetzelfde! Dit zien we ook als we naar de maag kijken. De maag is in staat om flink uit te rekken. Er past dus een flinke maaltijd in één keer in, net zoals bij de wolf.

Wat gebeurt er na het eten

Wat gebeurt er als een hond eet? De spijsvertering wordt geactiveerd en de maag gaat aan het werk. Er worden allerlei processen opgestart om de voeding te verteren. Tegelijkertijd wordt het immuunsysteem betrokken. Voedsel is namelijk ‘lichaamsvreemd’, het moet gecontroleerd worden op eventuele gevaarlijke dingen, zoals gifstoffen maar ook bijvoorbeeld ongewenste bacteriën of parasieten. Zit er iets in de voeding wat mogelijk schadelijk is? Dan zie je het lichaam er vaak snel op reageren; er ontstaat bijvoorbeeld diarree om de schadelijke stoffen zo snel mogelijk naar buiten te werken. Het lichaam is dus druk bezig met zo’n portie voeding!

Zolang het lichaam bezig is met het verteren en verwerken van de voeding, gaat er dus veel energie naar deze processen. Hierdoor is er minder energie over voor andere lichaamsprocessen. Daarnaast blijven de betrokken organen wanneer er vaak op een dag gegeten wordt continu druk bezig. Er is dus weinig rust, terwijl een hond dit van nature wel nodig heeft (weet je nog dat de wolf grote porties eet? Er zit dus veel rust tussen de maaltijden). De organen kunnen hierdoor overbelast raken. Hierdoor kunnen er op den duur gezondheidsproblemen ontstaan!

Aantal maaltijden

Hoe vaak geef je een hond het beste eten? Dat kan verschillen per hond!
Puppy’s hebben vaker op een dag voedsel nodig. Je begint met vier maaltijden per dag en bouwt dit naarmate de pup ouder wordt langzaam af.
Een gezonde volwassen hond heeft meestal genoeg aan één maaltijd per dag. Een uitzondering hierop zijn honden van een klein ras. Kleine honden hebben minimaal twee maaltijden per dag nodig.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen op deze richtlijn. Soms is het beter om toch 2 of 3 maaltijden per dag te geven. Bijvoorbeeld bij bepaalde gezondheidsproblemen (zoals maagproblemen) kan de voeding beter in meerdere kleine porties worden aangeboden. Doet jouw hond het niet goed op één maaltijd? Luister dan goed naar het lichaam van jouw hond en geef meer porties op de dag.

Overzetten

Wil je jouw hond overzetten van meerdere maaltijden naar één maaltijd per dag? Hou er dan rekening mee dat het lichaam dan even moet wennen. Geef je nu drie porties? Stap dan eerst eens over naar twee porties per dag. En vervolgens pas naar één portie. Bij het verminderen van het aantal maaltijden kan het zijn dat de hond in eerste instantie wel een maaltijd verwacht en dus komt schooien. Het is een kwestie van wennen natuurlijk. Krijgt jouw hond aanhoudende klachten als je het aantal maaltijden vermindert? Geef dan toch meer maaltijden of neem contact met ons op voor advies op maat.

Conclusie

Het beste is om je hond dus niet te vaak eten op een dag te geven. Dat lijkt misschien zielig, want zelf eten we ook graag meerdere maaltijden. Maar een hond heeft dit van nature dus niet nodig. Het is beter voor het lichaam om het voldoende rust te gunnen en dus vooral niet te veel porties te geven.

Hou er rekening mee dat snacks en tussendoortjes óók de spijsvertering en het immuunsysteem aanzetten. Beperk dus ook het aantal snackmomenten op een dag! Wil je toch graag een (kauw)snack geven? Overweeg dan om dit eens gelijktijdig met de maaltijd te geven. Zo heb je toch al een eetmoment minder op een dag.

Bij katten werkt het trouwens niet helemaal hetzelfde. Van nature eet een kat kleinere porties verspreid over de dag. Heb je een kat? Dan ga je hem/haar dus uiteraard niet op één maaltijd per dag zetten.

Wil je advies op maat voor jouw hond? Neem dan contact met mij op of bekijk alvast de mogelijkheden hier.

Zoë

Zoë

Gediplomeerd voedingsdeskundige & orthomoleculair therapeut voor honden

Delen:

© Honden Voedingsdeskundige Limburg. Het verspreiden van (delen van) dit artikel zonder toestemming of bronvermelding is niet toegestaan. Delen mag uiteraard wel door het verspreiden van de link naar het artikel op onze website.