Logo

Het bewaren van voer

Blog bewaren
Of je nou brokken, blikvoer of rauw vlees voert, je zult het moeten bewaren. Een onderwerp waar vaak niet of maar weinig over wordt nagedacht, maar wat wel heel belangrijk is.

Brokken
We beginnen makkelijk! Brokken kun je gewoon op kamertemperatuur bewaren. Dus, in een ton gooien en klaar? Of de zak in de bijkeuken of kast zetten?

Helaas, was het maar zo simpel. Brokken kun je het beste luchtdicht bewaren. Een goed afsluitbare ton klinkt dus als een goed alternatief. Maar veel (voer)tonnen zijn niet geschikt om in contact te komen met voer. Als de ton in contact komt met brokken kunnen hele kleine krasjes ontstaan in het plastic (het meest gebruikte materiaal van een voerton). Oliën en vetten uit de brokken kunnen hier vervolgens in gaan zitten. Na verloop van tijd worden deze vetten ranzig, slecht dus. En daar wordt vervolgens de volgende zak brokken bij gegooid! Ook kunnen nadelige stofjes uit het plastic in je brokken gaan ‘lekken’. Niet ideaal dus! 👎🏻

Waarom moeten brokken luchtdicht bewaard worden? Het is droge voeding, het gaat niet rotten door in aanraking te komen met lucht. Maar de voedingsstoffen kunnen beïnvloed worden door de aanwezigheid van zuurstof. Bepaalde vitamines kunnen hierdoor bijvoorbeeld ‘vervliegen’. Als voorbeeld B-vitamines en vitamine C, deze zijn instabiel en kunnen door aanraking met zuurstof (of hitte, zuren of invriezen etc.) gedeeltelijk of zelfs helemaal verloren gaan. Vetten (zoals bijvoorbeeld visolie in een voeding) kunnen door zuurstof en licht gaan oxideren, waardoor ze ranzig en dus slecht worden. Dat wil je niet meer voeren aan je hond!

Hoe dan wel? Allereerst is een goed afgesloten voerton wél een goede stap. Alleen ga je daar niet de zak brokken in omgooien! Maak de zak open en zet de zak in z’n geheel in de ton. Op deze manier blijven de brokken in de (voedsel)verpakking zitten waardoor het niet in aanraking komt met de ton. De ton raakt zo niet beschadigd of vies. Nog een bijkomend voordeel is dat je op deze manier altijd de originele verpakking bij de hand hebt: mét houdbaarheidsdatum en batchnummer. Hoewel het maar zelden voorkomt kan het wel eens zijn dat er iets misgaat tijdens het produceren van voeding, waarbij er een terugroepactie wordt gestart. Met de originele verpakking kun je aan de hand van het batchnummer controleren of het voer dat je hebt staan gewoon gegeven mag worden, of dat je een nieuwe zak moet aanvragen.

Bij voorkeur gebruik je daarnaast nog een kleinere bak voor dagelijks gebruik. Kies hiervoor bij voorkeur een bewaarbak gemaakt van glas. Dit is makkelijk schoon te maken én hier lekken geen nare stofjes uit zoals bij het plastic wel het geval kan zijn. Uit deze bak haal je iedere dag de benodigde hoeveelheid voeding. Ca 1x per week vul de deze kleine verpakking vanuit de grote zak, zodat je de grote bak niet zo vaak hoeft te openen en er dus minder zuurstof bij komt. Maak daarbij iedere keer de kleine bak even goed schoon. Zet deze kleine (glazen) bak wél goed donker weg zodat licht geen invloed heeft op de kwaliteit.

Kies daarnaast een geschikte formaat zak brokken voor jouw hond(en). Bij voorkeur is de zak voeding maximaal een maand geopend. Een geopende zak gaat namelijk altijd achteruit in kwaliteit. Heb je een kleine hond? Kies dan geen zak van 12 of 15 kg, maar bijvoorbeeld 3 of 5 kg. In verhouding iets duurder, maar wel een stuk beter voor jouw hond.

Houdbare vleesvoedingen

Houdbare vleesvoedingen zoals blikvoer of houdbare worsten (gestoomde worsten) hoeven niet in de vriezer of koelkast bewaard te worden. Leg ze wel weg op een koelere plaats. Geopend zijn deze voedingen nog maar beperkt houdbaar (maximaal 2 dagen) en moeten ze gekoeld worden bewaard.

Vanwege het feit dat je het op kamertemperatuur kunt bewaren worden houdbare worsten of blikvoer veel gebruikt als alternatief voor een rauwe voeding tijdens vakanties of als er vergeten wordt het vlees op tijd te ontdooien. Let er wel op dat je het geopend niet te lang laat staan!

Je kunt, in theorie, deze voedingen ook invriezen. Dit wordt wel eens geadviseerd wanneer bijvoorbeeld houdbare worst wordt gebruikt als beloningssnack (in kleine stukjes gesneden, waarbij je kleine hoeveelheden per keer gebruikt) of bij gebruik van een likmat, om het als ijsje te gebruiken of moeilijker te laten oplikken. Houd er wel rekening mee dat met invriezen voedingsstoffen verloren kunnen gaan. Wil je het als dagelijkse, volledige voeding gebruiken dan adviseren we dit soort voedingen niet (standaard) in te vriezen!

Vers vlees

Vers vlees wordt meestal gegeven in de vorm van KVV (kant- en klare, gemalen vleesvoedingen). Dit is rauw vlees en dient dus altijd in de vriezer bij -18 te worden bewaard. Het vlees moet in de koelkast worden ontdooit en vervolgens binnen 2 dagen worden opgemaakt. Het langer bewaren in de koelkast heeft invloed op de voedingsstoffen: door bacteriële degradatie gaan er belangrijke voedingsstoffen verloren. Ook kan het vlees na verloop van tijd bederven. Op kamertemperatuur gaan deze processen nog veel sneller: daarom altijd ontdooien en bewaren in de koelkast! Heeft jouw hond niet de volledige maaltijd op? Gooi deze dan weg in plaats van het te bewaren.

Bacteriële degradatie in vleesvoedingen zie je niet. Daarom kan het zijn dat na 3 dagen de voeding nog goed ruikt en er goed uit ziet. Het lijkt dus veilig om deze voeding te geven. Waarschijnlijk is het ook ‘veilig’, in de zin van dat jouw hond niet direct ziek zal worden als hij het eet, zoals wel het geval is bij bedorven vlees. Echter, de voeding mist mogelijk voedingsstoffen en hierdoor kan dit, als dit vaker gedaan wordt, op de lange termijn wel problemen veroorzaken. We zien dan vaak vage, sluimerende klachten ontstaan.

Ontdooien en opnieuw invriezen heeft gevolgen voor de kwaliteit. Soms wordt een KVV worst ontdooit om het te portioneren. Bij het ontdooien ontstaat vocht, waarin waardevolle wateroplosbare vitamines zitten. Hiervan raak je (een deel) kwijt. Dus óók de gezonde stoffen die hierin zitten! We adviseren dus om worsten niet te ontdooien en vervolgens opnieuw in te vriezen. Koop een verpakkingsformaat die past bij het formaat van jouw hond of portioneer de worsten (voorzichtig!) terwijl ze nog bevroren zijn.

Conclusie

Zoals je ziet is het belangrijk dat voeding op de juiste manier wordt bewaard. Zo zorg je er voor dat jouw maatje de beste kwaliteit voeding krijgt. Want alleen goed voer kopen is niet voldoende als je het daarna niet goed bewaard!

Het juist bewaren van hondenvoer is helemaal niet moeilijk. Als je maar weet waar je op moet letten. Met éénmalig een paar aanpassingen kun je er voor zorgen dat het voer van jouw hond in optimale staat blijft!

Zoë

Zoë

Gediplomeerd voedingsdeskundige & orthomoleculair therapeut voor honden

Delen:

© Honden Voedingsdeskundige Limburg. Het verspreiden van (delen van) dit artikel zonder toestemming of bronvermelding is niet toegestaan. Delen mag uiteraard wel door het verspreiden van de link naar het artikel op onze website.