Logo

Help, het is heet!

Blog hitte
Het is zomer en het is heet! Hoe ga je hier het beste mee om met jouw hond? Hoe hou je je hond gehydrateerd? NU MET GRATIS DOWNLOAD VAN ONS E-BOOK HYDRATATIE

Deze week hebben we weer te maken met zomerse temperaturen. Heerlijk, want na al het regenweer is het ook wel weer tijd voor wat zonneschijn. Maar we hebben wel ook weer direct met flink hoge temperaturen te maken. Niet altijd fijn met honden (of andere dieren) in huis! In ons blog vertellen we je hoe je het best met de hitte om kunt gaan.

Doe rustig aan

Het belangrijkste met heet weer is om rustig aan te doen. Met inspanning komt er warmte vrij, waardoor het moeilijker wordt voor een hond om af te koelen. Vergelijk het met jezelf: zit jij het liefste met een drankje op het terras of ga je met heet weer voor een intensieve wandeling? Het is helemaal niet erg om eens de (middag) wandeling over te slaan. Laat jouw hond gewoon even snel plassen en poepen en ga weer lekker terug naar huis. Probeer s’ochtends vroeg of s’avonds laat te gaan wandelen als het is afgekoeld. Let overdag ook op de temperatuur van het asfalt/de bestrating als je jouw hond laat plassen/poepen. Dit kan namelijk erg heet worden waardoor pootjes kunnen verbranden. Zorg ervoor dat jouw hond in de berm kan wandelen of til hem/haar een stukje op.
Om het nog even extra te benadrukken, hoewel het na het lezen van dit stukje al voor de hand ligt: ga NIET sporten met jouw hond als het heet is! (>20 graden) Dus géén lange wandelingen, niet fietsen met de hond, hardlopen, agility training etc. Let ook op met zwemmen! Zwemmen werkt verkoelend, maar is ook intensief. Deze beweging kan jouw hond dus óók juist opwarmen. Na het zwemmen kan de natte vacht gaan broeien. Wil je toch sporten/zwemmen met jouw hond? Ga in de ochtend of avond als het nog niet zo heet is. Bij extreme hitte kan het zijn dat ook de koele momenten van de dag al te warm zijn, dan ga je dus niet.

Vermijd de zon

Het is natuurlijk heerlijk om met fijn weer lekker in de zon te gaan zitten. Zorg er echter voor dat jouw hond binnen kan blijven of in de schaduw kan liggen. Sommige honden kiezen er zelf voor om in de zon te gaan liggen. Soms is het nodig dit bij te sturen en jouw hond naar een koelere plek te sturen. Honden met een dunne vacht kunnen daarnaast makkelijk verbranden. Kom je toch buiten? Smeer de dunbehaarde plekjes dan in met een zonnebrandcrème speciaal voor honden/dieren.

Zorg dat er een koele plek beschikbaar is

Deze ligt voor de hand, maar het is belangrijk dat er een koele plek beschikbaar is. Meestal is het binnen minder warm dan buiten. Zorg dat jouw hond in een ruimte kan gaan liggen waar het niet te warm is. Bijvoorbeeld een ruimte met airco of zet er een ventilator neer. Zorg wel dat jouw hond ook altijd uit de wind kan gaan liggen! Je kunt ook gebruik maken van koelhulpmiddelen zoals koelmatjes. Een tegelvloer is koeler dan bijvoorbeeld een laminaatvloer of houten vloer. De badkamer is vaak dan ook een van de koelere plekjes in huis.
Vanzelfsprekend is het dus ook om hete ruimtes te vermijden. Laat jouw hond dus ook NIET achter in de auto, want hierin wordt het al in enkele minuten gloeiend heet!

Zorg voor een goede vachtverzorging

Niet bij iedere hond is dit even veel werk, maar vooral bij langharige honden is een goede vachtverzorging van belang. Heeft de hond bijvoorbeeld een geklitte vacht, dan kan de huid/het lichaam niet meer goed ademen/afkoelen. Een vervilte vacht kan dus ook bijdragen aan het oververhit raken. Zorg ervoor dat de vacht van jouw hond altijd netjes wordt bijgehouden. Let er ook op dat als jouw hond wordt geschoren of geknipt dat je dit niet té kort laat doen, omdat de zon dan op de huid kan gaan schijnen. Hierdoor kan de huid verbranden. Ook werkt een iets langere vacht, mits goed onderhouden, isolerend en kan het dus ook warmte buiten houden. Hoe je de vacht het beste kunt onderhouden verschilt sterk per ras, voor advies raadpleeg je het beste een gediplomeerd hondentrimmer.

Zorg dat jouw hond goed gehydrateerd blijft!

Hydratatie is ontzettend belangrijk. Als jouw hond niet voldoende vocht binnen krijgt kan hij/zij uitdrogen, in erge gevallen kan dat zelfs levensbedreigend zijn. Water is belangrijk voor ontzettend veel lichaamsprocessen, waaronder de temperatuurregulatie & het transport van vele stoffen in het lichaam. Een lichaam bestaat dus ook voor een (zeer) groot deel uit water.
Bij warm weer heeft een hond extra behoefte aan voldoende vocht. Een hond kan namelijk afkoelen door te hijgen, maar bij dat hijgen gaat er veel vocht verloren. Voldoende drinken is dus extra belangrijk!

Je kunt je hond stimuleren om meer te drinken. Alles over hydrateren lees je in ons e-boek hydratatie bij honden. In dit e-book staan ook enkele leuke voorbeeldrecepten om aan de slag te gaan met de hydratatie van jouw hond! Je download dit e-book gratis via onderstaande knop:

(Start de download niet vanzelf als je op de knop klikt? Dit komt op een mobiele telefoon wel eens voor. Houd de knop ingedrukt en klik op ‘open in nieuw tabblad’. Dan lukt het meestal wel!)

Let op extra gevaren

Met warm weer liggen er extra gevaren op de loer.
Een hond kan uitdrogen, maar ook teveel water binnen krijgen. Dat gebeurt niet zo snel door te veel te drinken, maar zien we bijvoorbeeld wel eens wanneer er veel waterspelletjes met de hond gedaan worden, zoals spelen met de tuinslang of bij honden die apporteerspelletjes in het water doen of zwemmen met open mond. Teveel water (watervergiftiging) kan dodelijk zijn. Symptomen hiervan zijn o.a. overgeven, misselijkheid, speekselen, sloom gedrag, een opgezette buik, verwijde pupillen, hartritmestoornissen en stuipen, coma en in het ergste geval de dood.
Watervergiftiging ontstaat doordat de zouten in het lichaam door het vele water uit balans raken. Bij het vermoeden van watervergiftiging met spoed contact opnemen met de dierenarts!

Met spelen met een tuinslang is er nog een extra gevaar: het water dat de hele dag in de tuinslang zit kan gloeiend heet zijn. Dit komt doordat de zon op de tuinslang schijnt. Het eerste water wat uit de slang komen zodra je het water aanzet kan dan jouw hond verbranden. Laat het eerste water altijd wegspoelen voordat jouw hond (of jezelf of je kind) hiermee in aanraking komt.

Ook zwemwater kan bij warm weer gevaarlijk zijn. Er kan o.a. blauwalg of botulisme voorkomen. Beide kunnen voor nare problemen zorgen. Bij botulisme krijgt de hond gif binnen via het eten van kadavers van vissen/vogels die hieraan zijn overleden óf door het drinken van besmet water. Vermijd altijd water waar je dode dieren in aantreft. Bij botulisme zien we o.a. misselijkheid, diarree, zwakte etc. Neem met het vermoeden van botulisme altijd contact op met de dierenarts!
Blauwalg zien we bij warm weer vooral in stilstaand, warm water. Blauwalg is een bacterie en geen echte alg. Bij blauwalg zien we vaak een  groene, roodbruine of bruingroene laag op het water en daarnaast soms ook dode vissen of een vieze geur. Bij het vermoeden van blauwalg het water volledig vermijden! Honden die ermee in aanraking komen kunnen gaan braken, trillen, schuimbekken en stuiptrekken. Het kan een dodelijke afloop hebben. Bij het zien van symptomen direct contact opnemen met de dierenarts!

In verband met deze gevaren adviseren we zéér voorzichtig te zijn met het kiezen van zwemwater voor de hond. Met name stilstaand water is met warm weer een risico.

En als het mis gaat?

Heb je het vermoeden dat jouw hond toch oververhit is geraakt? Wacht dan niet en neem direct contact op met de dierenarts! Als deze gesloten is neem je contact op met de dierenarts die dienst draait. Handel snel! Volg de instructies op die je van de dierenarts(assistent) krijgt.

Ook als jouw hond uitgedroogd raakt óf je het vermoeden hebt van watervergiftiging neem je direct contact op met de (dienst)dierenarts. Hetzelfde geld bij een blauwalg- of botulisme besmetting.

Probeer ten alle tijde te voorkomen dat deze problemen zich voordoen, maar soms lukt dit niet. Gaat het toch mis? Twijfel dan niet en contacteer direct de dierenarts zodat jouw hond zo snel mogelijk geholpen kan worden.

En geniet van de zomer!

We hopen dat je met deze tips geholpen bent en dat je een gezellige en gezonde zomer tegemoet gaat. Soms is het even aanpassen en uitkijken als je een hond hebt, maar met wat aanpassingen kom je de zomer wel door! Geniet zelf lekker van een drankje of een ijsje en maak voor jouw hond een leuke honden variant hiervan, en dan kom je de zomer wel door! 🙂

Zoë

Zoë

Gediplomeerd voedingsdeskundige & orthomoleculair therapeut voor honden

Delen:

© Honden Voedingsdeskundige Limburg. Het verspreiden van (delen van) dit artikel zonder toestemming of bronvermelding is niet toegestaan. Delen mag uiteraard wel door het verspreiden van de link naar het artikel op onze website.